Suomalaisuuden Liiton Turun kerho
KANNANOTOT

Suomalaisuuden Liiton Turun kerhon julkaisut


3.7.2016: Mielipidekirjoitus
24.6.2015: Suomi on osa Eurooppaa, ei vain Pohjoismaita
27.11.2013: KULTTUURISKANDAALI - Ensimmäinen suomenkielinen koulu aiotaan lopettaa
23.3.2013: Ylen Suomi on ylen ruotsalainen
20.12.2011: Vahvistiko Turun kulttuurivuosi omaa identiteettiämme
21.10.2011: Suomalaisuusterveisiä Varsinais-Suomi!KULTTUURISKANDAALI - Ensimmäinen suomenkielinen koulu aiotaan lopettaa

27.11.2013

Suomalainen kulttuurihistoria elää vaaran vuosia. Yhä useammat järjestöt panostavat kansainvälisyyteen tai ruotsinkielisen kulttuurin kehittämiseen, vaikka samaan aikaan suomalaiset kulttuurihistorian aarteet ovat vaipumassa unholaan. Viimeisin esimerkki tulee Hämeenkyröstä, jossa ollaan lakkauttamassa ensimmäistä suomenkielistä koulua.

166 vuotta sitten perustettu Jumesniemen koulu on ensimmäinen suomenkielinen kansakoulu, johon olivat tervetulleita kaikkien yhteiskuntaluokkien lapset. Koulu on edelleen ainoa pohjoismaissa toimiva kirkkokoulu ja se tarjosi lapsille ilmaisen ruokailun koulunkäynnin yhteydessä ensimmäisenä kouluna Suomessa.

Adam ja Ulrika Sasslin hakivat senaatilta luvan kirkon perustamiselle 27. Marraskuuta 1847, koska varsinaista suomenkielistä alkeisopetusta ei hyväksytty, ja toiminta lähti käyntiin kirkkokouluna. Kirkko hoiti opetuksen pappi Antero Wareliuksen johdolla, joka siirtyi myöhemmin Loimaan kirkkoherraksi. Wareliuksen opissa kävi myös ainoa Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut suomalainen, Frans Emil Sillanpää. Warelius oli myös merkittävässä roolissa Suomen kirjakielen kehittämisessä.

Lakkautusuhkaa perustellaan kunnan taloushuolilla, mutta historian valossa aikomukset koulun lakkauttamisesta ovat lyhytnäköisiä.. Kyläläiset ovat uupuneita jokavuotiseen taisteluun koulunsa puolesta. Vuosi sitten koulu säilyi kahden äänen enemmistöllä. Koulun lakkauttaminen aiheuttaisi kolmenkymmenen alakoululaisen ja kahden opettajan päivittäisten koulumatkojen kasvamisen 40 - 60 kilometriin, joka ei ole kunnalle ilmaista sekään, ja opetus voisi joutua parakkeihin. Perusopetukseen kohdistuvilla säästöillä murretaan yhteiskuntamme kivijalkaa. Säästöjä olisi mielekkäämpää hakea vapaasta sivistystyöstä, joka perustuu yksilön valinnanvapauteen.

Suomalaisuuden Liitto ja Liiton Turun kerho ovat huolissaan yhteiskunnan arvokehityksestä. Suomen kieli ja suomalainen kulttuurihistoria ansaitsevat parempaa. Vetoamme muihin kansalaisjärjestöihin, jotta maamme ensimmäinen suomenkielinen koulu säilyy.


Suomalaisuuden Liiton Turun kerho

Vilhelm Junnila, Jari Helispuro, Olli Porra

slturkulogo (26K)

web-sivut