Suomalaisuuden Liiton Turun kerho
KANNANOTOT

Suomalaisuuden Liiton Turun kerhon julkaisut


3.7.2016: Mielipidekirjoitus
24.6.2015: Suomi on osa Eurooppaa, ei vain Pohjoismaita
27.11.2013: KULTTUURISKANDAALI - Ensimmäinen suomenkielinen koulu aiotaan lopettaa
23.3.2013: Ylen Suomi on ylen ruotsalainen
20.12.2011: Vahvistiko Turun kulttuurivuosi omaa identiteettiämme
21.10.2011: Suomalaisuusterveisiä Varsinais-Suomi!Ylen Suomi on ylen ruotsalainen

23.3.2013

Viime kuukausina on Yleisradion tv-tarjonnassa ilmeisen tarkoituksellisesti korostettu Suomen ruotsalaisuutta, jopa totuuden rajoja ylittäen. Sarja "Kuninkaittemme jäljillä" on ollut huomattavan asiallinen, mutta samaa ei voi sanoa kymmenosaisesta sarjasta "Suomi on ruotsalainen".

Sarjan ensimmäinen osa oli mielestämme räikeää provokaatiota. Se herätti katsojissa kysymyksen, mihin ohjelman tekijät oikein pyrkivät. Jaksojen alussa kuvattiin Suomen valtion hallintorakennuksia ja muita julkisia kohteita liputtamassa Ruotsin lipuin. Oliko tarkoituksena vihjailla, että oikeastaan Suomen pitäisi tänäänkin olla osana Ruotsin valtiota, vai mistä oli kysymys?

Lähes ainoa ohjelman tasapuolinen, ruotsalaisuuden auvoisuutta korostamaton haastateltava oli historiantutkija Teemu Keskisarja. Useimmat muut vain myötäilivät ohjelman tuottajien tavoitteita. Kun suoraan todettiin esimerkiksi, että koko Ruotsin-vallan aikana suomen kieltä ei koskaan sorrettu, liikuttiin jo kaukana asiallisuudesta. Tietenkin ohjelman tekijät voivat yrittää piiloutua vastuusta haastateltavien taakse, mutta koska kyseessä ei ollut suora tv-lähetys, niin kaiken julkaistun sisällön valitsivat kyllä tietoisesti ohjelman tekijät. Ohjelmasarjalle kiitokseksi on sanottava, että viimeisessä jaksossa Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, europarlamentaarikko Sampo Terho pääsi kertomaan toisenkin näkemyksen.

On kiitettävää, että Yle kantaa vastuuta tv-viihteen vastapainona myös historiallisten, Suomeen liittyvien asiaohjelmien tuottamisesta. Kiitettävää ei sen sijaan ole tehdä asiallisuudeltaan kyseenalaisia tilaustöitä, joiden rahoittajina toimivat mm. Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden tai Åbo Akademi.

Ylen on pysyttävä puoluepolitiikasta ja eturyhmistä vapaana, koko kansan tasapuolisen ja ennen kaikkea luotettavan tiedon välittäjänä.


Suomalaisuuden Liiton Turun kerho

Jari Helispuro         Olli Porra

Julkaistu Turkulainen-lehdessä 3.4.2013


slturkulogo (26K)

web-sivut