Suomalaisuuden Liiton Turun kerho
KANNANOTOT

Suomalaisuuden Liiton Turun kerhon julkaisut


3.7.2016: Mielipidekirjoitus
24.6.2015: Suomi on osa Eurooppaa, ei vain Pohjoismaita
27.11.2013: KULTTUURISKANDAALI - Ensimmäinen suomenkielinen koulu aiotaan lopettaa
23.3.2013: Ylen Suomi on ylen ruotsalainen
20.12.2011: Vahvistiko Turun kulttuurivuosi omaa identiteettiämme
21.10.2011: Suomalaisuusterveisiä Varsinais-Suomi!Vahvistiko Turun kulttuurivuosi omaa identiteettiämme

20.12.2011

Turun kulttuuripääkaupunkivuosi on lopuillaan. Vuoden onnistuneisuutta voi arvioida hyvin monelta kannalta, turkulaisuuden, suomalaisuuden, kansainvälisyyden tai ruumiin ja hengen kulttuurin, tai vaikkapa elitistisen tai kansanomaisen kulttuurin näkökulmasta.

Suomalaisuuden kannalta vuoden saldoa arvioitaessa tulos tuntuu ristiriitaiselta. Jo satamassa pidetty avajaistapahtuma herätti kysymyksiä, eikö Suomesta ja Turusta, jossa on myös pätevää sirkusalan koulutusta, olisi löytynyt yhtä pystyviä esiintyjiä. Vuoden tarkoitushan oli kaiketi esitellä nimenomaan turkulaista ja laajemmin suomalaista osaamista ja kulttuuria.

Kulttuuripääkaupunkivuoden sanottiin huipentuvan Erik XIV -oopperaan, joka kuitenkin jo aiheeltaankin sivusi Suomea ja Turkua vain hipoen, ja pääesiintyjän ja -kielen osalta se tuskin edusti onnistuneesti nykyturkulaisuutta.

Turkulaiseen esittelykelpoiseen kulttuuriin Suomalaisuuden Liiton Turun kerho olisi odottanut kuuluvan myös Turun murteen, jonka pohjalta aikoinaan luotiin Suomen kirjakielikin. Se ei kuitenkaan ollut sopinut vuoden ohjelmatarjontaan.

Kulttuurivuoden suunnittelu ja monipuolinen ohjelmatarjonta ansaitsevat silti kiitokset. Jo kaikkialla ja kaikille kaupunkilaisille näkyneet vuoden "mainoslauseet" ovat hauskoina ja nokkelina, ja imagomielessä ilmeisen tehokkaina, kiitoksen ansaitsevia: "Kurkkaa kulttuuriin", "Eihän tämä kulttuuri lähde pois kulumallakaan", "Ettei vain olisi sitä kulttuuria, sitähän on nyt liikkeellä". Näitä eri tapahtumiin ja aiheisiin sopivia sutkauksia oli ohjelmalehtisistä aina roskapönttöjen kylkiin asti, kaikkialla, kymmenittäin erilaisia.

Turkulaisille tyypillisestä uuden vähättelystä vapauduttuaan kaupunkilaiset lämpenivät lopulta kulttuuritarjonnalle, niin että kolme neljästä turkulaisesta kävi vuoden mittaan ainakin jossakin kulttuurivuoden tapahtumassa. Hyvä saavutus.

Vuosi loi otollisen ilmapiirin tulevallekin kulttuuritarjonnalle, jota on monipuolisesti oltava tarjolla tulevinakin vuosina, ja vahvisti uskoamme omaan suomalaisuuteemme, mutta myös hedelmälliseen vuorovaikutukseen muitten kulttuurien kanssa. Kulttuurimme on arvokas osa eurooppalaisuutta.


Suomalaisuuden Liiton Turun kerho

Jari Helispuro         Olli Porra

Julkaistu Turun Sanomissa 20.12.2011

slturkulogo (26K)

web-sivut